Heb je ooit geworsteld met pijn in de achillespees? In deze blog ontdek je alles wat je moet weten over deze veel voorkomende blessure, hoe je het kunt voorkomen en behandelen. Lees verder en zeg vaarwel tegen de vervelende pijn in de achillespees!
Je bent niet alleen met dit probleem. Achillespeesblessures zijn een veel voorkomend probleem voor zowel professionele atleten als ook recreatieve sporters. Meestal zijn er mannen rond een leeftijd van 50 jaar betrokken. Dit heeft met de verandering van peesweefsel rond deze leeftijd te maken. Maar het kan zeker ook bij jongere sporters gebeuren. Een belangrijk factor is hier wat jouw pees op dit moment qua belasting aan kan en wat je van de pees vraagt. Als dit niet in evenwicht is, kan het tot overbelasting en als gevolg pijn leiden.
We gaan even terug naar het begin: wat is überhaupt de achillespees?
De achillespees is de grootste pees in ons lichaam en speelt een belangrijke rol in de krachtoverdracht bij rennen en hardlopen. Een pees is altijd een overgang van spieren tot het bot. Waar de spier actief aanspant, moet de pees de krachten dus doorgeven. Tijdens het sporten kan de kracht op de achillespees oplopen van 4 tot 7 keer het lichaamsgewicht. Het is dus logisch dat de achillespees gevoelig kan zijn voor overbelasting en dus blessures. Natuurlijk krijgt niet iedereen die aan hardlopen doet ooit een achillespeesblessure.
Wat zijn er dan voor risicofactoren voor een achillespeesblessure?
De belangrijkste factor blijft het overbelasten in combinatie met onvoldoende hersteltijd. Een te snelle verhoging van de trainingsvolume betekent een te hoge belasting op de pees. Verder kan het verkeerd schoeisel een rol spelen, een spierzwakte van de kuitspieren, een niet efficiënt looppatroon of een onvoldoende stabiliteit van de enkels. Hoe ouder je bent, hoe hoger is het risico op een achillespeesblessure, omdat het peesweefsel met de tijd minder elastisch is.
Symptomen van een achillespeesblessure zijn naast pijn aan de achillespees ook nog stijfheid en zwelling rond de pees.
Wat kan ik nu zelf doen en wanneer moet ik naar de fysiotherapeut gaan?
Zodra je dus een vervelend gevoel tijdens rennen ontwikkelt in de pees, is het verstandig om eerst kritisch te kijken naar de trainingsomvang van de laatste weken en de mogelijkheid tot herstel. Hier kun je dus zelf al aanpassingen in doen. Daarnaast wordt aanbevolen om elke training met een goeie warming-up te beginnen. Zelfs als het maar een korte duurloop is, probeer van tevoren altijd een aantal techniek oefeningen te maken. Zo is het lichaam beter voorbereid op de belasting die gaat volgen.
Als je pijn aan blijft houden, neem dan zo snel mogelijk contact op met een (sport)fysiotherapeut. Hier kan gekeken worden wat de oorzaak van de klachten is. Om een volledig beeld te krijgen kan een echo gemaakt worden van de pees en middels oefentherapie en trainingsadviezen kan er al snel iets aan gedaan worden!