Enkelblessures zijn een van de meest voorkomende blessures onder hardlopers. In tegenstelling tot overbelasting blessures die ontstaan door herhalende bewegingen, ontstaan enkelblessures vaak door een misstap. Bij zo een misstap ga je als het ware door je enkel heen. In de meeste gevallen komt het door het naar binnen gaan van de voet waardoor de buitenste enkelbanden worden opgerekt of zelfs (gedeeltelijk) gescheurd kunnen zijn. Dit wordt ook wel een inversietrauma genoemd.
Wat minder vaker voorkomt is een eversietrauma. Bij een eversietrauma zwikt de enkel juist naar binnen en de voet naar buiten waardoor hier de binnenste enkelbanden worden opgerekt of (gedeeltelijk) kunnen scheuren.
De meest voorkomende symptomen die na een enkelverzwikking kunnen optreden zijn:
- Lichte tot zeer hevige pijn
- Zwelling met mogelijke verkleuring van de enkel
- Warmte rondom de enkel
- Pijn bij beweging van de enkel
Als gevolg van een inversie- of eversietrauma kan de enkel instabiel worden. Dit komt omdat de enkelbanden samen met de botten in de voet een bepaalde stabiliteit geven aan het gewricht. Wanneer deze banden zijn opgerekt of (gedeeltelijk) zijn gescheurd kan het dus zijn dat de enkel instabiel aanvoelt.
Wat te doen bij deze klachten?
Afhankelijk van de ernst van deze klachten is het belangrijk om in de beginfase rust te nemen. Wanneer er geen zwelling meer in de enkel aanwezig is en de pijn is afgenomen kan je door middel van de juiste oefeningen de stabiliteit in de enkel verbeteren. Deze stabiliteit heb je in het begin nodig voor een normaal looppatroon. Daarnaast is het later belangrijk om ook weer te kunnen sporten. Naast oefeningen is het van belang om de sportbelasting rustig weer op te bouwen om een recidief te voorkomen.
Oefeningen voor het verbeteren van de enkel stabiliteit
- Ga eventueel met steun op je tenen staan
- Doe ditzelfde ook voor je hakken en wissel dit af met de tenenstand
- Ga in schredestand staan en wissel dit links-rechts af door steeds terug te stappen
- Probeer eens op 1 been te staan
- Gaat dit goed doe dezelfde oefeningen dan ook eens zonder steun of met je ogen dicht
Hopelijk kom je met deze tips weer tot een goed herstel. Wanneer het toch pijn blijft doen, neem dan contact op met uw fysiotherapeut. Die kan u de juiste adviezen en behandeling op maat geven.
Geschreven op 23-07-2024 door Stan Bovens
Fysiotherapeut bij Fysiotherapie Paramedisch Centrum Echt