Wat is een runners knee?

Een “hardloopknie” oftewel “runners knee” kenmerkt zich door pijn aan de buitenzijde van de knie. De pijn kan ook wel eens uitstralen naar het onderbeen. Deze blessure zie je het meeste bij hardlopers en wielrenners. Dit komt omdat de knie tijdens het uitoefenen van deze sporten vaak moet buigen en strekken. In eerste instantie voel je de klachten alleen tijdens het sporten en vlak erna. Echter kan het in een latere fase zelfs bij het lopen optreden. Als je dan niet de juiste behandeling of oefeningen toepast, zullen de klachten ook in rust voelbaar blijven.

Bovengenoemde klachten ontstaan door een overbelasting van de peesplaat die met een moeilijk woord tractus iliotibialis wordt genoemd. Deze peesplaat loopt van het bekken tot aan de zijkant/ onderkant van de knie. Een gedeelte van deze peesplaat zit zelfs vast aan de knie.

Tussen deze peesplaat en de buitenzijde van de knie zit glad vetweefsel en een slijmbeurs. Deze beperken de wrijving tussen de peesplaat en het bot. Wanneer er teveel wrijving ontstaat kan het vetweefsel en de slijmbeurs samen met de peesplaat geïrriteerd raken en opzwellen. Welke weer pijn veroorzaken.

Deze blessure ontstaat vaak als gevolg van:

  • Versleten of slecht schoeisel
  • Verkeerde looptechniek
  • Snelle veranderingen in training intensiteit
  • Hardlopen op heuvels of andere obstakels
  • Een naar binnen draaiend onderbeen
  • O-benen
  • · Naar binnen kantelen van de voet
  • Zwakke bilspieren

In het begin is het van belang dat het geïrriteerde weefsel rust krijgt. Hiervoor is helaas het verminderen van bepaalde sportactiviteiten van belang. Vaak is er sprake van verminderde spierkracht in de bilspieren. Dit kan door middel van de juiste oefeningen en krachttraining verbeterd worden. Als het probleem meer komt door de stand van de voeten, kunnen eventueel (sport)steunzolen worden geadviseerd. Wij bieden maandelijks een GRATIS voetencheck aan.

Twijfelt u of u deze klacht zelf heeft, maak dan eens een afspraak bij de fysiotherapeut en laat het voor u checken. Aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek waarbij specifieke testen worden gedaan, kan de fysiotherapeut de juiste diagnose stellen.

In de tussentijd kunnen wij jullie een stretchoefening specifiek voor deze peesplaat adviseren.

TIP: Ga rechtop staan en kruis een been voor de ander. Buig naar voren, zo ver je kunt zonder je knieën te buigen. Draai je lichaam een beetje naar de zijkant van het voorste been totdat je een rek voelt aan de buitenzijde van je achterste been. Houd de stretch vast en beweeg langzaam terug naar de startpositie.

Succes en bouw je sportbelasting rustig op!

 

Geschreven op 31 Mei 2024 door

Esther Vleeshouwers

Fysio-Manueel Therapeut MSc en Leefstijlcoach bij Fysiotherapie Paramedisch Centrum Echt