Een ziektebeeld waarbij zowel de acute als chronische hyperventilatieklachten een grote invloed kunnen hebben op uw dagelijkse functioneren.
De acute hyperventilatieaanval kenmerkt zich door een verhoogde ademfrequentie en paniektoestand => duidelijk zichtbaar.
Chronische hyperventilatie echter kan subtiel aanwezig zijn. Enkele symptomen kunnen zijn: ijlen, wazig zicht, algemene angstigheid, stijfheid rondom de mond, verkrampingen in de vingers, krop in de keel, droge mond, pijn borstregio, hartkloppingen, verstopte neus, rusteloze benen, trillingen, onbalans en met name vermoeidheid. Deze vorm van hyperventilatie blijft dan ook vaak onopgemerkt.
Wat er vaak ten grondslag ligt aan hyperventilatie is een gebrek aan innerlijke rust. Te veel en te lang blootgesteld aan allerlei stressoren kan dit leiden tot een overactieve orthosympaticus (een deel van het zenuwstelsel) waardoor het lichaam in de actiestand komt. Dit kost veel energie en zorgt voor een verhoogde ademfrequentie wat zorgt voor de disbalans tussen zuurstof en koolstofdioxide. Te veel en te snel inademen lijdt tot te veel zuurstof en tegelijkertijd te weinig koolstofdioxide. Dit zorgt voor vaatvernauwing en / of een overprikkeling van het zenuwstelsel. Hierdoor kunt vele verschillende klachten ervaren zoals hierboven beschreven.
Gelukkig bent u niet geboren met deze klachten en kunt u er dus ook weer vanaf komen. Voor meer informatie kunt u terecht bij fysiotherapeut Ellen.